Мозъчните импланти на Илон Мъск ще преобразят човешката еволюция

Мозъчните импланти на Илон Мъск ще преобразят човешката еволюция

Oct 7, 2024

Възможно ли евъзстановяване на зрението и мобилността на хората, като свържем мозъка скомпютъра?

Това е един от водещите въпроси за 2024-a година и неговосновател е Илон Мъск и компанията му за импланти Neuralink. Фирмата замозъчни чипове на Илон Мъск съобщи, че е получила одобрение от Американскатаадминистрация по храните и лекарствата (FDA) за провеждане напървите си тестове върху хора.

Какво знаем за Neuralink?

Neuralink, ръководена отвизионера и предприемач Илон Мъск, е компания, която се занимава с разработкатана революционни мозъчни импланти. Тези импланти са проектирани да свързватмозъка на хората с компютърни системи, откривайки нови възможности закомуникация и взаимодействие с технологията.

Основната цел на Neuralink е да развие технологията, която да помогне нахората с неврологични проблеми като парализа и покачване на слуха.

Как става това?

Чрез внедряване на тънки електроди в мозъка, имплантите на Neuralink иматвъзможността да стимулират и записват активността на невроните, което отварянови пътища за лечение и рехабилитация.

Освен медицинско приложение, мозъчните импланти на Neuralink имат потенциалза промяна на начина, по който хората комуникират и взаимодействат стехнологията. Идеята е да се създаде “мозък-компютър интерфейс“ (BCI), който да позволина хората да управялват различни устройства и софтуери чрез мисловни команди.

Мозъчнитеимпланти на Мъск ще преобразят човешката еволюция

Въпреки че технологиите все още се намират в ранен етап на развитие иизисква допълнителни изследвания и тествания. Neuralink вече епостигнала някои впечатляващи резултати. През 2020 година компанията представисвоите първи прототипи на мозъчни импланти и проведе успешни експерименти върхуживотни.

Целта е чрез по-малки и по-лесни за инсталиране мозъчни импланти да сесъздаде система, която да може да се интегрира с мозъка на човека беззначителни операции и увреждания.

Интересната часте, че

·       Хората ще могат да контролират различни устройства скоманди

·       Ще превърнат мозъка в суперкомпютър

·       Хората ще могат да използват изключително мощниизчислителни възможности

·       Ще се подобрят когнитивните функции

·       Ще се разшири човешката интелигентност

А минусите?

·       Въпросът със защитата на данните, сигурността ивъзможността за злоупотреба- е в основата на оспорваните страни относнотехнологичното решение на Мъск.

 

Бизнесът на американския инвеститор претърпя неуспехпрез декември миналата година, след като беше обвинен в нарушаване нанравствените и хуманни отношения към животните в работата му. Не на последномясто експертите предупредиха, че мозъчните импланти на Neuralink ще изискватобширни тестове, за които компанията скоро ще обяви условията за записване научастниците. Дни след обявената новина за одобрената технологична иновацияпоследва чудотворен пробив, а именно мозъчни импланти по данни на швейцарскиизследователи, за които се твърди, че вдигат на крака парализиран мъж отХоландия, който започва да ходи, благодарение на сиситемата от импланти, коиточрез Bluetooth предаватмислите му към краката и стъпалата му.

 

Идеята за мозъчни импланти може да звучи като нещоот фантастичните филми, но технологията зад Neuralink се развива съссигурни стъпки. Възможности като директна мисловна комуникация, усъвършенстванена способностите за учене и съзнание, създаване на вълнуващи виртуални идопълнителни реалности стават все по-близко до реалността.

Мозъчните импланти на Илон Мъск предсатвялватреволюционна технология с потенциал да промени начина, по който развивамесвоите способности. На път сме да открием нови хоризонти за разширяване начовешкия потенциал. Със своята амбиция и иновативен подход, Neuralink продължава дапревръща научната фантазия в реалност.