По една вафла през ден против мигрена

По една вафла през ден против мигрена

Oct 9, 2024

Националният здравен инситут в Англия откри вафла, която да стопирамигрената.

         Медикаментозното чудо сеслага под езика, като се разтваря и така помага за изтощителното главоболие.Другото име на лека е “Виндура“ и спада към класа на триптините. Именнотриптинът спира интензивното напрежение, което води до силно гадене, виене насвят и постоянно главоболие. Така нареченият разитриптан има изключителноефикасно въздействие и следователи казват, че 10 мг през ден под формата навафла е достатъчно за спиране на по-нататъшното развитие на мигрената, коятознаем, че не е просто едно силно главоболие, а може да съсипе и живота ви.

 

Как действавафлата “Виндура”?

 

          Както казахме иновативниятцяр се поставя под езика. При разтапяне, лекарството разитриптан се освобождавабавно и тъй като страдащият не поглъща твърдо вещество, вероятността за гаденеи повръщане е по-малка. Така наречният CGRP- калцитонинен ген- свързанпептид, причинява силно възпаление и е отговорен за силната болка, свързан спристъпите на мигрена. Вафлата с резитриптан спира отделянето на протеин околомозъка, който причинява силна болка.

„Невидимотоувреждане“- така наричат мигренозният мрак учените от Института във Великобритания.

 

Често мигренните симптоми се пренебрегват и не се лекуват.

„Невидимите увреждания“, които се усещат са:

·       Затруднено говорене или мърморене

·       Временни промени в зрението, като светлинни петна итрептене под очите

·       Слабост или парализа на страничната част и смущения всетивата

·       Увеличен дискомфорт чрез гадене и повръщане; силноглавоболие

           Бихме добавили и че още вначалото на диагностицирането на невидимата гостенка невролозите бихапредложили всякакъв вид аналгитици, антидепресанти, лекарства за епилиптици, нотези методи не работят за всичики.

          Римегепант е първотоодобрено перорално лечение и орална опция за справяне с тежкото състояние отмигрена, официално прието от NICE. Подобно решение е огромна стъпка към съвременнотолечение на подобни влошения и към хора, които не могат да се справят и дапонесат настоящите варианти за изход от постоянните гадения и изморителниглавоболия, липса на концентрация и несъстоятелност през голямата част отмесеците.

 

Друг шок епрекомерната употреба на медикаменти срещу мигрена

 

Постоянната смяна на лекарства и прекомерната им употреба не помагат заповишаване на тонуса, премахване на фотофобията и фонофобията.

Мигрената е позната с натрапчива болка в едно от полукълбата на мозъка,причини за които могат да бъдат:

·       Токсини

·       Липса на физическа активност

·       Стрес

·       Неправилен режим на хранене и др.

        От Националният институт поздравеопазване и грижа в Обединеното кралство дават зелена светлина застрадащите от мигрена, изплозвайки римегепант. Смята се, че ако човек има по 15мигренозни пристъпа на месец, то те биха намалили до 2-3 на година.

 

       Предотвратяването на мигренаможе да бъде голямо предизвикателство, тъй като причините са десетки и сераличава от човек на човек.  Все пак, етонякои общи стратегии за предотвратвянето ѝ:

·       Опитайте се да следите факторите, които водят домигренозни болки. Записвайте си ги! Често в ежедневието си ползваме тригери-това са храни като: шоколад, сирена, алкохол- ако успеете да намалитеконсумацията им, би било добре

·       Включете почивка и релкасация в ежедневието си.Недостатъчният сън и умора могат да доведат до мигрена.

·       Тренирайте, движете се! Физическата активност намалявастреса и придава общо благосъстояние както на духа ви, така и на физиката ви,настроението и навиците

·       Вниамвайте с храната и хидратацията! Хидратирайтепо-често, тъй като липсата на вода може да доведе до главоболие

·       И не на последно място- консултирайте се със специалист.